MITÄ ON RATKAISUKESKEINEN LYHYTTERAPIA? 10 KYSYMYSTÄ JA VASTAUSTA

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on matalan kynnyksen ja ennaltaehkäisevää terapeuttista keskustelua, johon et tarvitse lääkärin lähetettä.

1. Mitä on ratkaisukeskeinen lyhytterapia ja miten se auttaa minua?

Mitä on ratkaisukeskeinen lyhytterapia? Lyhytterapiassa voidaan käsitellä luottamuksellisesti monenlaisia elämän pulmakohtia ja kriisejä: jaksamisen ongelmia, ahdistuneisuutta, työhön ja opiskeluun liittyviä paineita ja uupumusta, parisuhteen tai perheen ongelmia, itsetunto-ongelmia tai vaikkapa yksinäisyyden tuomaa lastia.

Lyhytterapiassa käsitellyt aiheet eivät välttämättä vaadi pitkää hoitosuhdetta, vaan ennemminkin rinnalla kulkijaa sekä näkökulmien avaajaa. Käyntikertoja on 1–20.een.

Lyhytterapia ei ole psykoterapiaa, eikä se kuulu Kela-korvauksen piiriin. Kela-tuettua lyhytpsykoterapiaa tarjoavat vain psykoterapeutit. Jos lyhytterapia ei ole asiakkaalle riittävä hoitomuoto, ohjaan asiakkaan eteenpäin lääkärille tai psykoterapeutille.

Etsimme yhdessä konkreettisia ja sinulle sopivia tapoja ratkaista ongelmallinen elämäntilanteesi.

Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa autan sinua löytämään ja hyödyntämään omia voimavarojasi. Työskentelyssä katseemme suuntautuu tulevaisuuteen ja sen mahdollisuuksiin ja tavoitteisiin. Yhdessä etsimme keinoja, joiden avulla hyvä, omannäköisesi elämä rakentuu – askel askeleelta. Käytän ratkaisu- ja voimavarakeskeisiä psykoterapeuttisia menetelmiä.

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmät vahvistavat sinua, selkeyttävät ajatuksiasi, auttavat eteenpäin päätöksenteossasi ja vaihtoehtoisten näkökulmien löytämisessä pulmallisilta tuntuviin tilanteisiin tai tunteisiin.

Lyhytterapia on myös ennaltaehkäisevää työtä mielenterveyden kentällä.

2. Milloin lyhytterapiaan kannattaa tulla?

Onko ongelmia kasautunut elämääsi liikaa? Kun ongelmasi tuntuu liian raskaalta tai ylivoimaiselta, olet ongelmasi kanssa yksin tai voimasi ovat vähissä töissä tai kotona, kannattaa harkita terapiaa. Myös muutostilanteet elämässä, kuten ero, läheisen kuolema, uusi parisuhde, uusperheen perustaminen, lapsen lähtö kotoa ja omien vanhempien vanheneminen ovat sellaisia kohtia elämässä, jolloin ulkopuolinen keskusteluapu auttaa.

Ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa kannattaa myös hyödyntää hyvinvoinnin ja itsensä kehittämisen keinona, itsensä huoltona. Ratkaisukeskeiset menetelmät ovat myös loistavia itsensä kehittämisen välineitä.

3. Mitä terapiassa puhutaan?

Terapiassa saat puhua kaikesta, mitä mielessä on. Isoista tai pienistä asioista. Asioista, joita et ole uskaltanut sanoa ehkä koskaan ääneen. Salaisuuksista, peloista, epävarmuuksista.

Voit olla täysin auki ja rehellinen. Terapeutille sinun ei tarvitse kaunistella, selitellä tai pidätellä sanomisiasi millään tavoin. Voit antaa palaa, jos siltä tuntuu. Kaikki tunteet ovat sallittuja. Välillä terapiaistunnoissa myös nauretaan ja huumori lentää – elämässä on eri värejä vaikeuksienkin keskellä. Ja hymyyn on aihetta, kun asiat etenevät ja muutosta tapahtuu.

Ratkaisukeskeinen terapia on ihmisen omiin voimavaroihin luottavaa ja yhdessä eteenpäin vievää keskusteluapua. Terapeutilla on sparraava rooli. Terapiassa tulet kuulluksi.

Tapaamisemme ovat täysin luottamuksellisia ja tieto niistä jää kaikki tietoturvan säännöt täyttäen ainoastaan minun arkistoihini.

4. Miten luottamuksellisuus taataan? Mihin rekisteriin tietoni menevät?

Ei mihinkään. Tiedot eli käytännössä vihkoon kirjatut mahdolliset muistiinpanoni ja fläppitaulumuistiinpanot yhteisestä työskentelystä vastaanotolta säilytän sääntöjen mukaisesti turvallisesti lukkojen takana omassa arkistossani. Tapaamisista ei tehdä tietokantamerkintöjä. Kerään ainoastaan nimesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi laskutusta varten. Yritykseni nimi on Better Days Oy.

5. Kuinka kauan minun pitää käydä terapiassa?

Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa tuloksia tulee nopeastikin. Joskus voi riittää muutama tapaamiskerta, joskus terapian kesto voi olla 10–20 kertaa. Työskentelen kanssasi niin lyhyeen – tai pitkään – kuin tarvetta on. Tavoitteena on helpottaa ja selkeyttää tilannettasi niin, että keinoja ja vahvuuksia löytyy jo ensimmäisestä tapaamisesta lähtien ja muutos käynnistyy ja etenee hyvässä tahdissa.

6. Kuinka paljon terapia maksaa? Mitä on ratkaisukeskeinen lyhytterapia?

Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa työskentely on hyvin käytännönläheistä ja katse suuntautuu tulevaisuuteen. Tilanteesi voi helpottua jo muutaman tapaamiskerralla. Joskus kertakin on riittävä. Autan sinua löytämään omat taitosi ja voimavarasi sekä käyttämään niitä. Tuen sinua toivomasi ratkaisun tai suunnan etsimisessä ja autan rakentamaan siitä totta.

Yksi tapaamiskerta kestää 50 minuuttia.

Yksittäinen vastaanottokerta tai nettiterapia (50 min.) maksaa 89 euroa (sisältäen alv:n).
Kertaterapia ja pariterapia (90 min.) 135 euroa (sis. alv).

Terapiapaketit
3 kertaa 260 euroa (sis. alv.). Laskutus yhdessä erässä ensimmäisen kerran jälkeen.
5 kertaa 435 euroa (sis. alv.). Laskutus yhdessä tai kahdessa erässä kuukauden välein.
10 kertaa 870 euroa (sis. alv.). Laskutus 1–4 erässä kuukauden välein.

Voit maksaa terapiapaketin useammassa erässä. Yksittäiset käynnit maksetaan kerralla.

Lyhytkestoisuutensa ansiosta ratkaisukeskeinen lyhytterapia on todettu asiakkaalle kustannustehokkaaksi terapiamuodoksi.

Hinnat ovat yksityiselle terapia-asiakkaalle. Yritysten tarpeisiin laadin mielelläni räätälöidyn tarjouksen. Otathan yhteyttä!

        Terapia-aikoja on myös iltaisin ja tarvittaessa viikonloppuisin. Myös kotikäynnit ovat mahdollisia.

7. Mikä on hyvä tiheys terapiakäynneille?

Sovimme tapaamistiheyden tarpeesi ja toiveidesi mukaan. Alkuun esimerkiksi kerran viikossa on hyvä rytmi.

8. Kuinka nopeasti saan ajan?

Pääset pikaisessakin aikataulussa terapiavastaanotolle. Et tarvitse lääkärin lähetettä, vaan voit olla suoraan yhteydessä minuun.

9. Saanko Kela-korvausta terapiasta?

Lyhytterapia ei ole Kela-korvattavaa eli meillä asiakas maksaa itse terapiakäyntinsä. Lyhytkestoisuutensa ansiosta tämä on kuitenkin todettu asiakkaalle kustannustehokkaaksi terapiamuodoksi.

10. Mitä jos en pääsekään tulemaan sovittuun terapiatapaamiseen?

Muistathan perua varatun ajan vähintään edellisiltaan klo 18:aan mennessä, kiitos. Peruuttamattomasta ajasta veloitetaan normaali käyntimaksu. Poikkeuksena on äkillinen sairastuminen. Korona-aikana on tärkeää tulla vastaanotolle vain täysin terveenä. Ajan voi vaihtaa etävastaanottoajaksi.

VARAA AIKA TÄSTÄ.

Voit myös ottaa minuun yhteyttä sähköpostitse: marjo.vuorinen@terapeuttisi.fi tai soittaa numeroon 0400 184 956. Sovimme tapaamisen ja käymme tilannettasi luottamuksellisesti läpi. Lämpimästi tervetuloa.